luni, 17 octombrie 2011

Radio Iaşi '70: Documentar

Film documentar Radio Iaşi
 
Nicolae Tomescu, Iuliana Bubuianu, Gabriela Grama, Daniel Balan



La 2 noiembrie 1941, răsunau – pentru prima dată în eter – cuvintele „Aici Radio Moldova”.





 
Petre P. Andrei - RTVR Iaşi
     

 
Înzestrarea societăţii româneşti cu acest mijloc de propagandă poate fi interpretată şi în sensul următor: Nu numai peste meleagurile dintre Prut şi Bug, ci până departe, spre Soare-Răsare, până la hotarul culturii germane, etericele unde ale radioului ieşean au dus pe aripile lor graiul, gândurile, simţămintele româneşti.
Imagini cu Palatul Culturii/din timpul Marii Conflagraţii Mondiale (RTVR Iaşi)
  
 
În 1944, “vocea destinată scopului” a amuţit. În 1956, la 1 mai, este re-vigorată, sub denumirea Radio Iaşi (funcţionând ca studio teritorial, fără personalitate juridică, în cuprinsul Radiodifuziunii Române, aşa cum se întâmplă şi astăzi). Între 1984 şi 22 decembrie 1989 regimul Ceauşescu i-a anulat dreptul de a emite, precum în cazul celorlalte posturi teritoriale. Am vrea să credem că Radio Iaşi a însemnat vocea autorizată a Moldovei, salvarea de la uitare a unor clipe fără egal, gesturi şi trăiri, sincerităţi debordante, oameni născuţi pentru a se dărui. Am vrea să ştim că fiecare zi presupunea râvnă, responsabilitate, un uriaş efort de voinţă. Tragem speranţa că, de fiecare dată, Radio Iaşi a renăscut din propria-i cenuşă, că vocea i-a fost auzită tot mai clar şi mai folositor oamenilor în slujba cărora ar fi trebuit să se implice cu toata fiinţa sa. Desigur, unii "au dat viaţă" Studioului Teritorial de Radio Iaşi, l-au “crescut”, îl slujesc în continuare, şi-au făcut datoria împlinind vise în eter şi făurind o lume; alţii, mai tineri, nu au obosit şi nu îşi vociferează dragostea pe la toate răspântiile.
 
                                Toţi sărbătorim 7 (şapte) decenii de existenţă!
 
*** 
 
În clipa de faţă, la împlinirile şi neajunsurile unui post de radio cu două plaje de audiţie, pentru oameni având profil diferit, obiceiuri de ascultare diferite, cu încadrare în prevederile legislaţiei radioului public, contribuie, diferenţiat, jurnaliştii grupurilor de producţie „Emisiuni Informative” şi “Emisiuni Muzicale, de Divertisment”. Personalul auxiliar însumează peste 50% din organigramă. Se adaugă, în mod fericit, susţinerea profesională a colaboratorilor şi freelancerilor (chiar dacă aceştia nu pot fi angajaţi).
Radio Iaşi (lider de piaţă şi, în acelaşi timp, cea mai importantă organizaţie de presă din Moldova) se adresează locuitorilor din judeţele Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea, dar şi din Brăila, Buzău,  Tulcea, din Republica Moldova şi Ucraina, lumii globalizate a Internetului. Separarea plajelor de audiţie AM_FM s-a impus ca efect al politicii privind scăderea mediei de vârstă. În FM sunt abordate segmentele mai tinere de populaţie, diminuându-se riscul pierderii altor categorii prin reconstrucţia AM-ului. Fiecare plajă a primit proiecţia unei grile de programe adecvate; pornind de la nevoile şi aşteptarile publicului vizat, exprimate în şi prin studiile naţionale şi regionale, a devenit solubilă chestiunea găsirii unor formate care să se adreseze, în aceeaşi măsură, segmentelor tinere cât şi segmentelor cu vârstă mai ridicată. Schimbările, atât de fond cât şi de formă, în ceea ce priveşte politica editorială, precum şi eforturile depuse la nivel de promovare, se concretizează într-o imagine din ce în ce mai bună pentru Radio Iaşi, care ajunge să fie perceput drept postul preferat al celor mai mulţi ascultători din Moldova.
                                                             
 
Contează fiecare zi, fiecare oră, fiecare minut, dar, mai ales, fiecare om
 
La Radio Iaşi Clasic  1053 KHz
Bună dimineaţa! / Agenda publică! / Prin Moldova / Economica, Info Nord-Est, Pasiuni, Sănătate, Moldova turistică / Martor şi Polemici cordiale / La ordinea zilei / Dedicaţiile muzicale / Teatru Scurt, Repere în istorie, Convorbiri literare, Arta Spectacolului, Tradiţii, Suplimentul de cultură / Tonomat / Fotbal. Liga a II-a sau Colocvii muzical-sportive! / Sinteza săptămânii /, ’60, ’70, ’80 / Fonoteca de Aur / Albume de colecţie / Liturghia romano-catolică, Pelerinaj şi Liturghia ortodoxă! / Satul românesc! / Suflet de copil! / Muzica Tinereţii!/ Sport / desăvârşesc programul Undelor Medii!
 
La Radio Iaşi FM  90,8, 96,3 MHz
Avem muzică, punem tot felul de întrebări, oferim răspunsuri în Bună dimineaţa! / Formula Magică! / Doar Fapte, / Fiecare zi.Pierduţi în trafic / Dedicaţiile desemnează un brand / Orizontala culturală atinge înălţimea scontată / Programăm întâlniri speciale, în Alo, Europa?, întocmim un clasament al preferinţelor (Top Radio Iaşi), vă dăruim Parada Succeselor şi Culorile Nopţii!
Radio Iaşi FM emite 24 de ore din 24!
 *
 
Pentru a putea fi comunicată şi adresată, cultura nu mai trebuie privită sectorial, compartimentat, izolaţionist, ci transversal.
 
În mai 2008, Piaţa Palatului Culturii din Iaşi a fost arhiplină. Radio Iaşi a onorat condiţia partenerului, iar Goran Bregovic ne-a acordat un interviu.  
 

 
*
 
Nicu Covaci, invitat de Radio Iaşi, a dezvăluit câteva dintre gândurile sale, considerînd că muzica „vine din suflet, atrage publicul şi după mulţi ani de existenţă Phoenix”.
Nicu Covaci
*
 
Ne-am delectat cu evoluţia grupului Uriah Heep, cu interviul organistului Phil Lanzon – despre omul obişnuit din spatele vedetei rock. Aflat într-o «ţară tristă, plină de umor»…
Uriah Heep

*
 
Bad Boys Blue a concertat pentru prima oară în România iar Radio Iaşi, co-organizator al evenimentului, a avut drepturi de difuzare exclusive.
BAD BOYS BLUE pentru Radio Iaşi
*
 
Sâmbătă, 1 noiembrie 2008, publicul a avut parte de un concert extraordinar, un eveniment aniversar cu doi sărbătoriţi: Direcţia 5 şi Radio Iaşi. Fiecare şi-a primit răsplata: publicul, artiştii, organizatorii...
Dovadă? Nu trecuse 1 an şi am preluat responsabilitatea organizării evenimentului din 27 mai 2009, cu aceeaşi trupă; iar tranmisia VIDEO LIVE pe INTERNET, adresa www.radioiasi.ro, ne-a apropiat şi mai mult de partea tehnologică a vremurilor pe care le trăim...
Direcţia 5
*
 
Probabil că nimeni nu şi-a imaginat scenariul... Cu atât mai puţin să vadă Radio Iaşi în rolul de organizator al unui eveniment first class:  SMOKIE...
Smokie

*
 
2008 a culminat cu organizarea Concertului de Crăciun „Vienna Magic” – susţinut de Johann Strauss Ensemble...





*
 
Ne bucurăm ascultându-i pe alţii, recunoscându-le spiritul. Ajungem la cel mai grandios spectacol folcloric organizat vreodată în Moldova...

(Video)clip Aniversare /
 *
 
Prin Radio Iaşi, Corul „Juvenes Ecclesiae” a cântat, în decembrie 2009, bucuria Naşterii Domnului!
 
Radio Iaşi... sprijină artiştii tineri! Jazz; blues; dixieland... Într-un turneu „Opis Band”, înregistrat audio şi transmis video live pe Internet…
*
Tot în decembrie 2009, grupul „Millenium”, din Chişinău, susţinea ideile noastre despre Sărbătorile de Iarnă. Sprijinim Basarabia şi oamenii importanţi ai ţinutului de peste Prut.            
   



*
 
Radio Iaşi
îmbrăţişează cele mai diverse genuri muzicale!
*
 
Sâmbătă, 22 mai 2010, în grandiosul hol al „Blocului de Producţie Radio Iaşi”, publicul a văzut şi a ascultat CONCERT BOSSA NOVA cu BOGDAN PLECH (din Brazilia)...
 CONCERT BOSSA NOVA cu BOGDAN PLECH

 
*
 
Radio IAŞI, ca partener media al operei ieşene, a transmis Concertul MUZICĂ, MISTER, APĂ din iunie 2010
Concertul MUZICĂ, MISTER, APĂ 
*
 
Legendarul grup “Scorpions”
a susţinut un concert la Chişinău (Republica Moldova).
Radio Iaşi, partener media unic pentru România, i-a avut ca reprezentanţi pe George Vanvu şi Andrei Scribleac (relatări, reportaje, interviuri, foto şi video / vezi secţiunea “evenimente” a site-ului www.radioiasi.ro).

*

 
Marţi, 7 decembrie 2010, în Bloc Producţie Radio Iaşi, a avut loc lansarea albumului Deschideţi porţile mari al interpretei Elena Mândrescu. Lansarea a fost suprapusă „Dedicaţiilor” (orele18:00-20:00), un adevărat brand care adună, zilnic, 1 din 3 ascultători de radio din regiunea Moldovei.
 
*
 
Funcţie de „logica” sărbătorilor – o „logică” a inimii, a sensibilităţii, a liniştii, sâmbătă, 18 decembrie 2010, la Institutul Teologic Romano-Catolic, Radio Iaşi Clasic, Radio Iaşi FM, www.radioiasi.ro (transmisie video live), au lucrat pentru încântarea publicului! Hac Nocte!
*
 
Radio Iaşi şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”-Iaşi au organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2011, în Sala de Concerte a Colegiului „Octav Băncilă” concertul GLASURILE UNIRII. Au participat elevi laureaţi ai Concursului „Emanuel Elenescu”, ediţia a XX-a,  găzduită de Liceul „Victor Brauner” din Piatra Neamţ.
*
 
1 martie 2011: “Bloc Producţie Radio Iaşi” a fost pretextul cel mai potrivit pentru a aduce în jurul mesei rotunde scriitori, critici literari şi invitaţi din România şi din Republica Moldova – la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură pentru Copii „ION CREANGĂ”.
   
*
 
Marţi, 8 martie 2011, la sediul din Lascăr Catargi nr. 44, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, spectacolul „Melodii, melodii” a fost un dialog al generaţiilor: Constantin Florescu şi Teodora Manolache (speranţă a muzicii uşoare româneşti).
 
*
 
Am sărbătorit şi Zilele Pascale... la Radio Iaşi.
 
Sâmbătă, 16 aprilie 2011, Ansamblul folcloric de copii şi tineri „Balada Bucovinei” a prezentat un spectacol cu regie de mişcare, sunete, lumini şi citire din Triod.
 
Am efectuat transmisiuni de la „Festivalul Ouălor Încondeiate-Moldoviţa”, în Ziua Floriilor. Prin copiii din Vama (judeţul Suceava), am înţeles de ce încondeierea desemnează o artă.
Miei din aluat, cozonaci, pască, diverse dulciuri, figurini de ciocolată (toate amenajate în jurul Ieslei Domnului) au întâmpinat luni, 18 aprilie, iepuraşul; acesta a venit cu un spectacol în interpretarea grupei „Arta mânuitorului de păpuşi” de la Universitatea „George Enescu” din Iaşi.
  
 
Marţi, 19 aprilie 2011, am adunat culori şi... sunete! Corul „Mira” al Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc” şi Corul „Juvenes Ecclesiae” al Catedralei Romano-Catolice ne-au dăruit lumină...
 
Miercuri, 20 aprilie 2011, tot în „Bloc Producţie Radio Iaşi”, Alina Manole şi invitaţii săi au interpretat fenomenul „Folk-jazz sub luna pătrată”.
  
*
În ziua de 3 mai 2011, la Casa de Cultură a Studenţilor-Iaşi, am atins o altă performanţă, transformând Concertul de Binefacere „Povestea unui cântec. Costel Busuioc” într-o reuşită deplină.
*
 
Marţi, 31 mai 2011, în „Bloc Producţie Radio Iaşi”, am organizat Spectacolul „Copiii... muzicii” Au interpretat copii şi elevi din Iaşi, Dorohoi, Botoşani”, Bârlad; Spectacolul a fost desăvârşit de Academia „SHOW”, Mini-parada modei şi un număr de Iluzionism cu Vasile Vajoga.
*
 
În seara de 13 iunie 2011, la Concertul din Bloc Producţie Radio Iaşi, Jake Shulman-Ment, un tânăr violinist din New York, a reunit un ansamblu original pentru turneul din România (Romanian Klezmer Tour); în deschidere – Orchestra „Rapsozii Botoşanilor”...
  
*
 
Am dat startul primei ediţii „Elegance Tango Festival Iaşi – 2011”... Conferinţa de presă, cu participarea maeştrilor internaţionali ai tangoului argentinian, Vilma Vega şi Fernando Gallera (din Buenos Aires), a avut loc la sediul nostru – miercuri, 28 septembrie.
  
*
 
Radio Iaşi Clasic, Radio Iaşi FM, www.radioiasi.ro, portal.radioiasi.ro, streaming.radioiasi.ro, iată adevărate posibilităţi de a merge în casele şi în sufletele oamenilor!
 
După decembrie 1989 am pornit, cu mari sincope, în căutarea timpului pierdut, încercând să păstrăm un echilibru între noile generaţii şi ceea ce poate contribui, în egală măsură, la prestigiu – bunul gust şi respectul pentru tradiţie. Ritmul evolutiv poartă un nou semn de recunoaştere: schimbă imaginea asupra lumii, după cum îmbogăţeşte imaginea lumii asupra organizaţiei noastre.
 
Finalizarea lucrărilor de construcţii şi instalaţii, echiparea noilor cabine de emisie, nu reprezintă un capăt de drum, dar definesc cea mai importantă investiţie a Radiodifuziunii Române din ultimii 20 de ani!

Ascensiunea ridică nivelul speranţelor la o treaptă mai înaltă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu