sâmbătă, 14 mai 2011

Din actualitatea Casei Regale

Regele Mihai I a anunţat că, începând de marţi 10 mai 2011, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit (material transmis de Biroul de presă al Palatului Elisabeta).

Regele Mihai I precizează că decizia se bazează pe autoritatea nedisputată ca Şef al Casei Regale a României, luând în consideraţie decizia Regelui Ferdinand I, de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Regale şi urmând datoria sa faţă de istorie, faţă de urmaşii şi succesorii săi, ţinând cont de articolele 1(10), 15 şi Anexa 1 ale „Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României”, adoptate la 30 decembrie 2007.

Acţionând în conformitate cu voinţa mea liberă, fac cunoscută ruperea tuturor legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern. La data de 10 mai 2011 toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit. În conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, şi cu decizia Sa din anul 1921, Familia Regală a României şi membrii săi au purtat şi poartă numele de al (a) României. Dar începând cu 10 mai 2011, Casa Regală a României nu va mai purta numele de Hohenzollern-Sigmaringen, şi nu va mai fi cunoscută de la această dată sub numele de Casa de Hohenzollern-Sigmaringen. Casa Regală română va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de Casa Regală a României, precizează Regele Mihai.”

De la aceeaşi dată, „niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte sau să folosească vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern”, a anunţat Regele Mihai I.

Capul Casei Regale a României rămâne „singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincţie”, menţionează documentul.

Majestatea Sa a informat că au fost amendate „Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României”: „Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României se amendează prin excluderea particulelor de Hohenzollern, de Hohenzollern-Sigmaringen şi de Hohenzollern-Veringen, în măsura în care se referă la oricare dintre membrii Casei Regale a României”. Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a României.
 
Documentul, datat La 10 mai 2011, la Palatul Elisabeta din Bucureşti” este semnat Mihai R.
 
***
 
Există realităţi care păstrează strălucire întrucât sunt desăvârşite. Nu numai în calitate de Redactor Şef al celei mai importante organizaţii media din Moldova, ştiu că Instituţia Monarhică a dobândit un rol esenţial pentru îndeplinirea lucrurilor desăvârşite. Dumnezeu să dea Majestăţilor Lor Regele şi Regina, Alteţelor Lor Regale Principele Radu şi Principesa Margareta, ani mulţi cu sănătate, cuvânt şi gând cu putere, pentru ca România să devină ceea ce ar trebui să fie, să-şi împlinească asemănarea şi frumuseţea cea dintâi. Onoarea de a mănumăra printre invitaţii la sărbătorirea de joi, 27 mai 2010, incumbă şi responsabilităţi(...) Drumurile noastre converg, negreşit, în grădina palatului Elisabeta, pentru a aniversa împlinirea a 50 de ani ai Alteţei Sale Regale Principele Radu. Anul trecut, înainte de începerea oficială a evenimentului, mulţi invitaţi au trecut porţile Palatului Elisabeta”, fiind întâmpinaţi cu muzică de cimpoi, interpretată de instrumentiştii din Perieni (judeţul Vaslui). În paralel cu pregătirile pentru festivitatea din grădină, Regele Mihai, princepele Radu şi principesa Margareta primeau, în Cortul Regal, musafirii care au dorit să-i felicite (ambasadori, oameni de afaceri, fostul preşedinte Ion Iliescu, numeroşi parlamentari etc.). În grădina Palatului, familia regală a fost întâmpinată cu onoruri de un grup îmbrăcat în uniformele regimentului 6 Dorobanţi şi regimentului 4 Artilerie, care a tras salve în onoarea Majestăţii Sale; a urmat concertul aniversar dedicat împlinirii a 50 de ani ai Alteţei sale Regale, Principele Radu (muzică reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale/dirijor locotenent-colonel Aurel Gheorghiţă/conducerea muzicală colonel Valentin Neacşu) iar familia regală s-a plimbat printre invitaţi. Principele Radu, căruia i-am urat «La Mulţi Ani!», s-a comportat admirabil cu reprezentantul Radio Iaşi, adresînd publicului câteva cuvinte memorabile (http://www.radioiasi.ro/, secţiunea “Evenimente”, 27.05.2010 Principele Radu la 50 de ani, document audio semnat de Nicolae Tomescu şi galerie foto Andrei Scribleac)


***
Întrucât publicul doreşte temeiuri realiste, ca linie de continuitate pentru prezenţa şi activitatea Casei Regale în societatea românească, Muzeul Naţional Peleş nu s-a lăsat invitat să consolideze, prin propriile sale cuvinte, dar mai ales prin imagini, un temei realist. „Trăim în amintire şi prin amintire; viaţa noastră spirituală nu este, în fond, decât strădania amintirii noastre de a persevera, de a deveni speranţa, efortul făcut de trecutul nostru pentru a deveni viitor”. Se potriveşte gândirea lui Unamuno cu vizita noastră la Castelul Peleş?
 
***

Casa Regală şi managementul Radio Iaşi au convenit asupra unui dialog permanent purtat la nivelul principiilor. Pe de o parte, credinţă, toleranţă, perseverenţă, tenacitate, intransigenţă, curaj/nume diverse, exprimând toate (şi fiecare în sine) identificarea, contopirea cu ideea românismului, dar şi a integrării Casei Regale în istoria Europei; pe de altă parte, independenţă, responsabilitate faţă de societate şi interesul public, grija pentru competenţa şi onoarea meseriei, loialitatea mai mare faţă de standardele profesiei…

Mulţumim Casei Regale pentru noua invitaţie adresată:
 
***
Anul 2011 este consacrat Jubileului de 90 de ani ai Regelui Mihai I. În luna mai şi în luna octombrie, la Bucureşti, au loc ceremonii şi activităţi publice menite să-l omagieze.
 
*
Joi, 12 mai 2011, porţile Palatului Elisabeta s-au deschis pentru cea mai selectă petrecere în grădină. Un eveniment ţinut în cinstea Majestăţii Sale, Mihai I, cu participarea a 2.000 de invitaţi. Pe listă s-au regăsit atât  "persoane importante", cât şi "oameni de rând" (reprezentanţi ai comunităţilor locale din toate judeţele, elevi, profesori de la colegii renumite, care s-au remarcat prin realizările din anul 2011). Au venit să-l felicite pe Rege diplomaţi şi oameni politici (numărul lor a fost redus).

Regele a stat vreme de o oră şi jumătate printre invitaţii săi; a primit cadouri, în special cărţi. Radio Iaşi, prin reprezentantul său de la vârf, a înmânat catalogul care trezeşte interes şi în cuprinsul Târgului Librex (Iaşi, 11-15 mai 2011); de la pilotul care a dus familia regală la Londra, Mihai I a primit un avion în miniatură. Majestatea Sa a făcut fotografii cu aproape toţi copiii invitaţi la Palatul Elisabeta.

Este al doilea an consecutiv,
după 1947, când familia regală aplică tradiţia organizării petrecerilor în grădină. Am participat însă la prima petrecere organizată după ce Casa Regală de România a rupt legăturile cu familia Hohenzollern (reprezentanţii acesteia din urmă afirmă că nu au primit încă o notificare oficială din România şi că au aflat totul din presă).
 
  

 
*
Ignoranţa profundă a inspirat, adesea, tonul dogmatic. Omul care ştie se exprimă mai detaşat. Lucrurile mari trebuie înfăţişate cu simplitate. Am propus modelul de investigaţie extinsă în mai multe direcţii şi planuri. Cu pretenţia că paşii dintr-o direcţie vor fi urmaţi de alţii. Odată îndrumaţi corect, aceşti paşi spre înţelegere pot fi hotărâtori. Rămâne nevoia permanentă de a fi în legătură cu lumea şi cu realităţile. Mulţumim celor care au vrut/vor să vadă şi să audă.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu